هیچ تا به حال به ذهنتان این سؤال آمده که چرا از فولاد در ساختمان استفاده میکنند؟ کاربرد آهن در ساختمان سازی چیست؟
شاید بتوان پاسخ این سؤال را در یک کلمه تمام کرد؛ استحکام بالای فولاد.
درست است؛ اما ما میخواهیم در این مقاله بهتر و تخصصیتر، با آوردن دلایل محکمتری به پاسخ این سؤال برسیم. پس اگر قصد دارید اطلاعات جامعتری در مورد فولاد بدانید، ما را تا انتها همراهی کنید.
فولاد، مادهای پرکاربرد و همه کاره
فولاد یکی از مصالح ساختمانی محبوب است که در اشکال مختلف در سازه مورد استفاده قرار میگیرد. بیشتر مواقع در صنعت ساختمان همراه با بتن برای ایجاد سازههای پایدار و اقتصادی استفاده میشود. این مادۀ همه کاره و بادوام، در طولانی مدت کارایی خود را از دست نمیدهد و استحکام بالایی دارد.
در سالیان بسیار دور، افرادی که بیشتر با فولاد کار میکردند به این نتیجه رسیدند که میتوان از این ماده بهعنوان جایگزینی برای سایر مصالح ساختمانی نامناسب استفاده کرد. از آن زمان تا به امروز فولاد، عضو جدانشدنی از صنعت عمران شده است.
فولاد در پروژههای بیشماری به کار برده میشود، مانند ساخت پلها، ساختمانهای مسکونی، معماریهای مدرن آسمان خراشها و حتی در فرودگاهها.
به غیر از موارد گفته شده، فولاد برای استفاده در لوازم خانگی، مبلمان، وسایل نقلیه یا حتی در ساخت ابزارهای ساختمانی، نقش درستی ایفا میکند.
اکنون بیایید به برخی از مزایا و کاربرد فولاد در ساختمانسازی و نحوۀ استفاده از آنها در طراحی ساختمان بپردازیم.
دلایل اصلی استفاده از فولاد در ساختوساز:
در ادامه میتوانید مطالعه کنید: چرا در ساختمانسازی از میلگرد استفاده میکنند؟
سازگاری فولاد با بتن
یکی از دلایل اصلی کاربرد آهن در ساختمان سازی این است که به خوبی به بتن میچسبد. این دو ماده (فولاد و بتن)، ویژگیهای یکسانی دارند، از جمله:
- ضریب انبساط حرارتی مشابهی دارند؛
- محکم و مقاوم هستند؛
- جزو مصالح مقرونبهصرفه و اقتصادیاند.
استفاده از این دو ماده در سازههای بتن آرمه (یکی از سبکهای سازهای متداول) منجر به ساخت ساختمانهایی مقاوم و اقتصادی میشود.
زیبایی و طراحی منحصربهفرد
یکی از دلایلی که فولاد، طرفدار زیادی دارد، چکشخواری مناسب آن است. فولاد به طراحان و معماران اجازه میدهد تا ایدهها و محصولات جدیدی را بسازند. قابلیت خمکاری و ایجاد انحنا همراه با استحکام مناسب، این ماده را پرمصرف کرده است.
مقاومت در برابر زلزله
زمین لرزهها غیرقابل پیشبینی هستند و باید سازهها طوری طراحی شوند که مقاومت کافی در برابر این حادثۀ ناگوار را داشته باشند. فولاد یک مادۀ انتخابی است که برای رفع این مورد در نظر گرفته میشود.
نکته: این ماده انعطاف پذیر بوده و در عین حال استحکام بالایی دارد. این ویژیگی میتواند بار های شدید را به جای شکستن و فرو ریختن سازه در خود تحمل کند و از طریق تیر به ستون سپس به زمین انتقال دهد.
سازههای فولادی بهطور قابل توجهی سبکتر از سازههای بتنی هستند زیرا تنشهای محیطی را کاهش میدهند.
سازگار با محیط زیست
ساخت این مواد آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکند، حملونقل آسانتری دارند. با استفاده از این روشهای نوین در تولید فولاد، میتوان در مصرف سوخت بسیار صرفهجویی کرد.
قابل بازیافتبودن فولاد
انواع مقاطع فولادی را میتوان مجدداً مورد استفاده قرار داد و با استفاده از سیستم بازیافت دوباره به صنعت برگرداند. در این فرایند فلز را ذوب کرده و به مقاطع دلخواه تبدیل میکنند. با این کار از هدر رفتن آن جلوگیری شده و تا حدودی در هزینه صرفهجویی میشود.
استحکام و مقاومت بالا
فولاد مقاومت بالایی دارد و با تغییر ساختارِ عنصری آن مقاومت ماده را بهبودیافتهتر میکنند. عناصری مثل کربن و منگنز ساختار شیمیایی این ماده را تغییر داده و به مادۀ مقاوم و ضدزنگ تبدیل میکنند. به همین دلیل کاربرد آهن در ساختمان سازی چشمگیر است.