سبد خرید
0
هیچ محصولی در سبدخرید نیست.
حساب کاربری

یا

حداقل 8 کاراکتر

3854300-50313

با ما در تماس باشید

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
تاریخ انتشار: 8 مرداد 1402

هوشمند سازی ساختمان چیست؟

هوشمند سازی ساختمان که با نام Building Intelligence نیز شناخته می‌شود؛ اصطلاحی است که برای کنترل و یکپارچه‌سازی تجهیزات ساختمان بکار می‌رود. هدف از اجرای سیستم‌ها، تجهیزات هوشمندسازی ساختمان و BMS افزایش آسایش و امنیت برای ساکنین ساختمان‌هاست. با این حال زیر سیستم‌های مربوط به هوشمند سازی بسیار گسترده هستند و ارتباطات پیچیده‌ای دارند.

هوشمند سازی سازه چیست؟

هوشمند سازی ساختمان که با نام Building Intelligence نیز شناخته می‌شود؛ اصطلاحی است که برای کنترل و یکپارچه‌سازی تجهیزات ساختمان بکار می‌رود. این عملیات مبتنی بر سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای هوشمند است؛ زیرا با کمک آنها می‌توان به سادگی از طریق سنسورهای مختلف، زمانبندی هفتگی و یا توسط خود کاربران کنترل و نظارت بر تجهیزات الکتریکی ساختمان مانند تهویه، سیستم گرمایش و سرمایش، روشنایی، اعلام حریق و دزدگیر را به سادگی انجام داد.

سیستم هوشمند سازی ساختمان راهی ضروری و مقرون به‌صرفه برای مدیریت مصرف انرژی و کاهش هزینه‌ها شمرده می‌شود. مجموعه سیستم هوشمند قابلیت ذخیره‌سازی داده‌ها و اطلاعات را دارد. برای مثال تغییرات دمایی ساختمان یا میزان مصرف برق در نمودارهایی قابل مشاهده هستند. در نهایت سیستم هوشمند سازی ساختمان باعث بهبود مدیریت اطلاعات، کیفیت عملکرد، تصمیم‌گیری درست کاربران و مصرف انرژی را بهبود می‌بخشد.

عملکرد سیستم هوشمند سازی خانه چگونه است؟

وظیفه اصلی سیستم هوشمند سازی سازه کنترل دما، سرمایش، تهویه، روشنایی و سیستم‌های دیگر است. همچنین علاوه بر موارد ذکر شده، سیستم‌های اتوماسیون ساختمان هرکدام به صورت جداگانه زیر نظر هستند تا در زمان بروز مشکل، به مدیران ساختمان اطلاع داده شود. البته با توجه به نوع مشکل به‌وجود آمده ممکن است قبل از ورود ساکنین یا مسئولان ساختمان به‌تنهایی و به‌شکل هوشمند شرایط را کنترل و مدیریت کند.

داده‌های جمع‌آوری شده توسط سیستم هوشمندسازی:

با توجه به نوع سیستم‌هایی که در ساختمان و با توجه به نیاز کاربران نصب شده‌اند؛ طیف گسترده‌ای از داده‌ها و اطلاعات به‌دست آمده توسط حسگرها را ذخیره می‌کنند.  رایج‌ترین داده‌ها شامل دما، میزان رطوبت و دی اکسید کربن می‌شوند.

در ساختمانهای مسکونی‌، هتل و اداری کیفیت هوا از اهمیت بسیاری برخوردار است. سیستم هوشمند با حسگرهای مختلف میزان کیفیت هوای داخل را می‌سنجد و هوای تازه را با کمک سیستم‌های تهویه به داخل محیط تزریق می‌کند. بدین ترتیب همواره هوایی مطبوع و با کیفیت در ساختمان وجود دارد. اغلب سیستم‌های امنیتی و هشدار را در قسمت‌هایی از ساختمان مانند تاسیسات موتورخانه، اتاق‌های برق، آسانسور یا درهای الکترونیکی تعبیه می‌کنند. در صورت بروز موارد مشکوک، داده‌های ارسال شده توسط سیستم‌های هشدار به کاربران منتقل می‌شوند.

اجزای اصلی سیستم هوشمندسازی:

سیستم هوشمندسازی آپارتمان را علاوه بر ساختمان‌های در حال ساخت می‌توان در سازه‌ای که از قبل ساخته شده یا قدیمی نیز پیاده سازی و اجرا کرد. این مجموعه از از چندین مولفه اصلی مانند حسگرها، سنسورها، عملگرها و… تشکیل می‌شود. در ادامه به بررسی دقیق‌تری از آنها خواهیم پرداخت.

حسگرها و سنسورهای هوشمند سازی ساختمان:

در پروژهای هوشمندسازی از سنسورها و حسگرهای مختلفی می‌توان استفاده کرد. از جمله این تجهیزات می‌توان به سنسورهای حضور و حرکتی، ترموستات، دمایی، رطوبت، سنسور لومس سنجش نور خورشید، سنسور نشست گاز و… اشاره کرد.

عملگرها و کنترلرها در سیستم هوشمند سازی خانه:

عملگرها و کنترلرها به عنوان مغز در سیستم هوشمند سازی ساختمان عمل می‌کنند. کنترلرها داده‌ها را از سنسورها دریافت کرده و با استفاده از رله‌های برقی عملیات قطع و وصل کردن تجهیزات برقی را انجام می‌دهد. عملگرها که با نام فعالساز نیز شناخته می‌شوند؛ به طور معمول در داخل تابلوها یا کلیدهای برقی نصب می‌شوند. این تجهیزات انواع مختلفی دارند و پرکاربردترین آنها سویچرها‌، فنکوئلهای سه دور، دیمرها Dimmer هستند.

سرور و رابط گرافیکی در سیستم هوشمند سازی ساختمان:

سرورهای هوشمند و رابط‌های گرافیکی موجب شده‌اند تا کاربران بتوانند با نصب نرم‌افزارهای مخصوص بر روی تلفن‌های همراه خود، سیستم هوشمند را از داخل یا خارج ساختمان کنترل و نظارت کنند. تمامی دستگاه‌ها قابلیت اتصال به اینترنت را دارند. در پروژه‌های متوسط از رابط‌های گرافیکی و از سرور در پروژه‌های بزرگ استفاده می‌کنند. در صورت بروز مشکل پیغامی بر روی گوشی ساکنین ارسال شده و می‌توانند به آن رسیدگی کنند.

نحوه عملکرد پروتکل ‌های ارتباطی در سیستم هوشمند سازی:

تجهیزات هوشمند برای برقراری  ارتباط با یکدیگر به زبانی مشترک نیاز دارند که به آن پروتکل یا استاندارد گفته می‌شود. در حال حاضر برای هوشمند سازی ساختمان پروتکل‌های متنوعی وجود دارند و هریک از آنها با توجه به امکانات و نوع نیاز کاربران، قابلیت٬های متنوعی را برای آنها به‌وجود می‌آورند. KNX, BACnet Modbus, Zigbee, Wifi, Z-Wave, Tuya پروتکل‌های رایج و پرکاربردی هستند همچنین استاندارها به دو دسته بی‌سیم (wireless) و کابلی (Wired) تقسیم بندی می‌شوند.

مزایا و چالش ‌های هوشمندسازی سازه

سیستم هوشمندسازی ساختمان در کنار ایجاد هزینه برای اجرای زیرساخت و اقدامات عملیاتی تاسیسات برق ساختمان میزان امنیت اموال، منابع، دارایی‌ها و افراد ساکن در ساختمان را افزایش می‌دهد. با هوشمند سازی ساختمان انرژی مصرفی در این ساختمان‌ها بهینه خواهد شد. در ادامه مطلب به مزایا و چالش‌های بیشتری از هوشمند سازی ساختمان را زیر ذره‌بین قرار می‌دهیم.

مزایای هوشمند سازی ساختمان:

هوشمند سازی ساختمان مزایای بسیاری دارد که می‌توان به انواع آن مانند سیستم امنیت و نظارت،کاهش مصرف انرژی و هزینه‌ها، سازگاری با تجهیزات به‌روز، افزایش ارزش دارایی‌ها، افزایش امنیت و… اشاره کرد. در نهایت می‌توان گفت هوشمند سازی ساختمان نه‌تنها از اموال و دارایی‌های ساکنین محافظت می‌کند؛ بلکه در زمان‌های حساس سبب موجب به محافظت از جان و سلامتی آنها نیز می‌شود.

چالش‌های هوشمندسازی ساختمان:

نصب و اجرای سیستم هوشمند فرآیندی هزینه‎‌بر است. همچنینی سیستم‌هایی که در خانه‌های قدیمی به‌کار رفته‌اند، اطلاعات را به صورت محدود در اختیار کاربران قرار می‌دهد و ارتقای آن نیازمند بودجه قابل توجهی است.

برنامه ریزی سیستم هوشمند از دیگر چالش‌های آن است. گاهی اوقات مالکان پروژه با سیستم هوشمند سازی ساختمان را با برندهای معتبر و با کیفیت تهیه کرده‌اند اما به دلیل ضعیف بودن برنامه نویسی و سیستم هوشمند نیز ضعیف خواهد بود و موجب نارضایتی کاربران می‌شود.

قیمت هوشمند سازی ساختمان

هزینه هوشمند سازی ساختمان با توجه به عوامل مختلف، متغیر است. برای مثال می‌توان به قدمت ساخت سازه، متراژ، نوع تجهیزات مورد استفاده، سلیقه و نیاز مشتری اشاره کرد. لازم به ذکر است بهترین زمان برای هوشمند سازی ساختمان، وقتی است که سازه در حال ساخت است. زیرا معمار می‌تواند بهترین جا را برای قرارگیری تجهیزات هوشمند مانند صفحه کلیدها، سنسورها، ماژول‌های هوشمند و… مشخص کند. علاوه بر این هزینه‌ها باید به بهای دیگر مقاطع ساختمانی همچون قیمت روز میلگرد توجه داشته باشید.

می‌توان بدون اقرار گفت در آینده‌ای نزدیک در تمامی پروژه‌های ساختمانی از سیستم‌های هوشمند استفاده می‌کنند. این مجموعه راه حلی عالی برای کنترل متمرکز سیستم‌ها بر تجهیزات موجود در ساختمان است. سیستم‌‌های مدرن علاوه بر افزایش آسایش و امنیت ساکنین، به‌طور مداوم عملکرد خود را بهبود می‌بخشد و سناریو‌های جالبی را برای کاربران اجرا می‌کند.  نظر شما درمورد هوشمند سازی ساختمان چیست؟ آیا تجربه استفاده از آن را دارید؟ نظر خود را با ما در میان بگذارید.

مزایای هوشمند سازی ساختمان چیست؟

سیستم امنیت و نظارت،کاهش مصرف انرژی و هزینه‌ها، سازگاری با تجهیزات به‌روز، افزایش ارزش دارایی‌ها، افزایش امنیت و… تنها تعدادی از مزایای هوشمند سازی سازه به شمار می روند.

هوشمند سازی سازه چه چالش هایی را باید پشت سر بگذارد؟

ارتقای و نصب پر هزینه از جمله چالش های این محصول اند.

اجزای اصلی ساختمان هوشمند کدام اند؟

سرور رابط گرافیکی، عملگرهای گرافیکی، حسگرها، و سنسورها، عملکرد و پروتکل ‌های ارتباطی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقایسه محصولات

0 محصول

مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول