با توجه به استفاده این ورق در صنایع متفاوت قیمت ورق گالوانیزه میتواند بر صنایع مختلف تاثیرگذار باشد. این ورق کاربردهای بیشماری دارد که میتوان به ساخت لوله های آب، سقف سولهها، ساخت مخازن حمل و نگهداری آب و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد. از تولیدکنندگان مطرح ورق گالوانیزه میتوان به ورق گالوانیزه فولاد مبارکه اصفهان، ورق گالوانیزه شهرکرد، ورق گالوانیزه کاشان و هفت الماس اشاره کرد. در ادامه این متن فرآیند تولید ورق گالوانیزه را بررسی میکنیم و امیدواریم بتوانیم اطلاعات جامعی در زمینه تولید ورق گالوانیزه در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
برای اطلاع از موجودی و قیمت روز ورق گالوانیزه در ابعاد و ضخامت های مختلف میتوانید با مجموعه فولاد مهراد در تماس باشید.
گالوانیزاسیون چیست؟
گالوانیزه سازی یکی از پرکاربردترین روش ها برای حفاظت از فلز است و میتواند از فلز در برابر پوسیدگی و زنگ زدگی و خوردگی حفاظت کند. در این فرآیند یک لایه نازک فلز روی بر روی فلز اصلی اضافه میشود و این عامل سبب حفظ ورق در برابر رطوبت، آب، آلودگی شیمیایی و بقیه عوامل خارجی میشود. گالوانیزه سازی روشی مقرون به صرفه به جای استفاده از فولاد ضد زنگ آستنیتی یا آلومینیوم است.
گالوانیزه کردن سبب محافظت از فلز میشود. این محافظت با ایجاد یک لایه پوشش محافظتی است که سبب محافظت ورق در برابر عوامل خارجی میشود و تنها در صورتی فلز اصلی در معرض پوسیدگی قرار میگیرد و آسیب میبیند که لایه روی به صورت عمیق ساییده شود و یا خراش بردارد. از طریق روش دیگری میتوان از فلز محافظت کرد این روش زنگ زدایی گالوانیک نام دارد. این فرآیند زمانی رخ میدهد که دو فلز با ترکیبهای شیمیایی متفاوت در حضور یک رسانای برق که محلول الکترولیت است با یکدیگر در تماس میشوند و با توجه به ساختار اتمی که این دو فلز دارند یک فلز به آند و دیگری به کاتد تبدیل میشود.
دلیل استفاده از فلز روی این است که این فلز در تماس و مجاورت با فلز دیگر آند میشود و این عامل سبب دیر زنگ زدن و کاهش پروسه پوسیدگی در فلزات دیگر میشود.
روش های گالوانیزه سازی
گالوانیزه سازی گرم
در این روش فلز اصلی را به روش شیمیایی یا مکانیکی ویا هر دو روش تمیز میکنند و سپس در حوضی که پر از روی مذاب است غوطهور میکنند تا پیوندی محکم و قوی بین فلز اصلی و پوشش روی آن به وجود آید. لازم به ذکر است که فلز اصلی بعد از عملیات تمیزکاری باید حرارت داده شود تا اکسیدهای باقیمانده از سطح فلز جدا شوند و سپس در روی غوطه ور شوند. این روش نسبت به دیگر روش ها مزیت هایی دارد که میتوان به مقرون به صرفه بودن و ایجاد شکل های مختلف و اعمال سریع آن روی فلز اشاره کرد.
الکتروگالوانیزاسیون
در این روش فلز در حوضچه های روی مذاب غوطه ور نمیشود و از جریان الکتریکی در یک محلول الکترولیتی استفاده میشود تا یون فلز روی به فلز اصلی انتقال پیدا کند. در این مرحله میتوان پالاینده های دانه ای را برای حصول اطمینان از ایجاد یک پوشش روی صاف اضافه کرد. این الکتروگالوانیزاسیون بطور پیاپی بر روی فلز اعمال میشود.
گالوانیزه سازی فابریک
این فرآیند در کارخانه تولید ورق فولادی انجام میشود و شباهت زیادی به گالوانیزه سازی گرم دارد. این فرآیند در کارخانه فولاد و بر روی موادی که شکل و قالب خاصی دارند انجام میشود. این روش نیز شامل فرآیند تمیزکاری میشود و سپس وارد یک حوضچه پر از روی مذاب میشود. مزیت این روش این است که کلاف های بزرگ ورق فولادی را میتوان به صورت یکنواختتری گالوانیزه کرد.
مراحل تولید ورق گالوانیزه
- مرحله جوشکاری: در این مرحله اگر ورق به صورت رول نباشد ابتدا به صورت رول به یکدیگر جوش خورده و در نهایتا کلاف وارد خطوط نورد میشود.
- مرحله شستشو: در این مرحله ورق توسط برس و آب گرم یا توسط مواد شیمیایی شسته شده و کلیه آلودگی ها و چربی های موجود در سطح ورق پاک میشوند و سطح ورق عاری از آلودگی میشود.
- مرحله خشک کاری: در این مرحله سطح ورق شسته شده توسط هوای داغ خشک شده و وارد مرحله بعدی میشود.
- مرحله حرارت دهی: پس از مرحله خشک کاری ورق ها وارد کوره آنیل یا اتمسفر محافظ میشوند و در مراحل مختلف پیش گرم، هم دمایی و خنک کنندگی قرار میگیرند.
- مرحله غوطه وری: این مرحله مهمترین مرحله در گالوانیزاسیون است. ورق فولادی در حمامی از روی غوطه ور شده و دو طرف ورق با روی پوشانده میشود و لایه نازکی از روی سطح آن را کاور میکند.
- مرحله خنک کاری: با استفاده از جت هوا ورق خنک شده و در این مرحله با استفاده از دستگاه خاصی ضخامت ورق قابل تنظیم است. ورق های آغشته به روی در آب سرد فرو رفته و در نهایت سطح ورق تثبیت میشود.
- مرحله خشک کاری: در این مرحله ضخامت ورق توسط دستگاه های ضخامت سنج اندازه گیری شده و میزان صافی و زبری ورق سنجیده میشود و توسط نورد پوستهای اصلاح میشود.
- مرحله کروماته کردن: برای جلوگیری از شوره زدن ورق این مرحله انجام میشود این مرحله سبب میشود تا فلز روی بر سطح ورق فیکس شود و ظاهر ورق تغییر نکند.
- مرحله روغن کاری: در این مرحله با استفاده از دستگاه الکترواستاتیک سطح ورق با روغن پوشانده میشود. این روغن به عنوان یک لایه محافظ عمل میکند و سبب محافظت ورق در برابر رطوبت میشود. در آخرین مرحله ورقها بسته بندی شده و آماده ارسال میشوند.