گزارشها و آمار موجود از بازار آهن و فولاد داخلی طی چند ماه اخیر از رکود سنگین و کمسابقهای حکایت دارد که عمدهترین دلیل آن را میتوان در سیاستهای انقباضی و دستوری در تعیین قیمت آهن آلات جویا شد، مضاف بر این اوضاع ناپایدار سیاسی، اقتصادی و ژئوپولتیکی جهانی نیز در بروز رکود حاکم بر بازار آهن ایران دخیل است.
بازا ارز نیز دستکم در دو ماه اخیر در کانال 50 هزار تومانی کنترل شده بود و نوسان چندانی در قیمت دلار مشاهده نشد. آخرین قیمت اعلام شده از نرخ دلار بازار آزاد حدود 50 هزار و 400 تومان اعلام شد.
اوضاع بازار آهن ایران در این روزها اوضاع چندان خوبی ندارد، فولاد ایران که در سالهای اخیر جایگاه خوبی در بازار داخلی و خارجی داشت با دامپینگ فولاد روسیه و رکود اقتصادی چین توانایی رقابت خود را در این بازارها از دست داد.
از طرفی دیگر سیاستهای ارزی و صادراتی که برای صادرکنندگان در نظر گرفته شده و آنها را ملزم به بازگشت 100 درصدی ارز حاصل از صادرات و یا دریافت مالیات بر صادرات کرده است، سیر نزولی قیمت روز آهن از ماه خرداد امسال رقم زده است به طوری که در مقایسه با قیمت آهن در ابتدای سال برخی محصولات تا 25 درصد کاهش داشتند.
طی یکی دو هفته اخیر که قیمت روز آهن آلات افزایش 2 هزار تومانی را تجربه کردند عمدتا از معاملات آهن اسفنجی نشأت گرفت که به حباب منفی در این بازار منجر شد. همانطور که اشاره شد معاملات آهن اسفنجی و نگرانی از رشد نرخ ارز در آینده به افزایش قیمتها منتهی شده بود.
اما از آنجایی که تقاضای مصرفی در کمترین میزان خود قرار دارد این حباب که پشتوانه فنی چندانی نداشت در چند روز اخیر نسبتا خالی شد، به طوری که قیمت روز میلگرد تا کانال 22 و 23 هزار تومانی عقبنشینی کرد.
#حتما بخوانید پیشنهاد کارشناس فولاد مهراد: قیمت میلگرد در زمستان چگونه خواهد بود؟!
روز شنبه که بازار نیمه تعطیل بود قیمتها کاملا آرام و عمدتا ثابت علام شدند.
عرضه آهن اسفنجی در بورس کالای روز شنبه حدود 92 هزار تن اعلام شد که تمامی حجم عرضه شده مورد معامله قرار گرفت. قیمت هر کیلو آهن اسفنجی به طور میانگین 13 هزار و 573 تومان اعلام شد که نسبت به هفته گذشته حدود 1.8 کاهش داشت.
قیمت روز پروفیل هم در عمده شرکتها بدون تغییر اعلام شد به طوری که نرخ هر کیلو قوطی آهن 2 میل به طور میانگین 38.200 تومان اعلام شد. قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان در اکثر سایزها کاهش 40 تا 80 هزار تومانی داشت و غالب مبادی فروش قیمتها را ثابت اعلام کردند، به طور کلی بازار روز شنبه تقریبا در کلیه حوزهها ثابت بود.
با این اوصاف میتوان از اوضاع بازار و مؤلفههای بنیادین اثرگذار بر نرخ آهن آلات اینگونه برآورد که کاهش قدرت خرید آهن مصرفی و سرمایهای در غالب مواقع به فروکش کردن نوسانات افزایشی منجر میشود اما الزاما عدم تقاضا به معنی کاهش قیمتها نیست؛ علاوهبر این عوامل دیگری نیز وجود دارد که مانع از کاهش بیشتر قیمتها است با این اوصاف احتمال افزایش تدریجی و آرام قیمت روز آهن تا پایان سال امری دور از دسترس نیست و احتمال اینگه میلگرد دوباره به زیر کانال 22 هزار تومان بازگردد، کمی بعید به نظر میرسد.